KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #67: SRPEN 2024

Nepamatuju si měsíc, kdy bych toho měla málo. Ale v srpnu se to sešlo: vyletování kvůli odloženému stěhování, pak to stěhování, zařizování, papíry, zase papíry a další papíry kvůli škole a školce, nákupy do školy a školky, milionkrát denně "mami?" ... Ale! Ale obklopit se zajímavými věcmi k poslechu a ke čtení jsem stihla. A ty nejlepší posílám dál. Ať vám udělají radost.




👉 Architekt Adam Gebrian hodně cestuje a za tím účelem si začal vytvářet mapy zajímavých míst po celém světě. Aktuálně jich má k dispozici 131 a dává je k dispozici i po jednotlivých kouscích na platformě Forendors. Chystáte se cestovat a hodily by se vám tipy, kam se podívat? Tak tady

👉 Adam Gebrian ještě jednou v hezkém rozhovoru o Praze. Ohledně obrázků možné pražské budoucnosti, které rozhovor doprovázejí, nemám úplně jasno. Na jednu stranu jsem proti, aby se Praha, potažmo celé Česko, stalo skanzenem a modernosti veskrze fandím. Na druhou se jí na první dobrou vždycky trochu leknu a nevím, jestli se mi líbí. Co vy?

👉 Ještě než Barbora Černošková oznámila odchod z České televize, natočily se Zuzetou moc hezký rozhovor, ve kterém se baví o tom, co to znamená být ženou v Redakci sportu ČT, jak se dostat na olympiádu nebo proč nepřechylovat cizí příjmení. Bára umí vyjádřit názory a podpořit je relevantními argumenty. Že na ně v České televizi nechtějí slyšet je smutné pro ČT, která přišla o skvělou novinářku, pro ženy a vlastně pro celou českou společnost. 

👉 Před pár týdny jsem přišla o platební kartu, čímž jsem zrevidovala různé předplatné. Většinu jsem neobnovila hlavně proto, že obsah nestíhám konzumovat a utracené peníze ve mě vytváří akorát pocit viny. Ale zrovna Inbox Zuzany Fryaufové jsem si do předplatného přidala. Nesouhlasím se vším, co se v něm řekne, ale baví mě forma a hlavně slušné vyjadřování všech - narozdíl třeba od Chumelenice.

👉 Oliver Burkeman, autor skvělé knížky Čtyři tisíce týdnů, vydává novinku. Z té zveřejnil ukázku na pro mě důležité téma, jak nebýt people pleaser. Tady jste? Tady ji máte. (anglicky) 

👉 Když jsme u knih, návrat do Česka a pohled na plné police mi připomněl moje dávné předsevzetí přečíst si aspoň jednou za rok nějakou klasiku. Že jich v těch policích mám! (A v Kindlu další.) Po x-té jsem otevřela a znovu zavřela Sto roků samoty, načež na mě vykouknul tento podcast, no a mám splněno. :) Mimochodem: kdo z vás tu knížku přečetl? A užil si to? Opravdu by mě to zajímalo a budu ráda, když se podělíte v komentářích. 

👉 Ačkoliv jsem o prázdninách docela dost četla, žebříček New York Times 100 nejlepších knih 21. století se zase postaral o to, že to-read list se nezmenšil. Právě naopak. 

👉 Eva mi poslala starý, ale skvělý text o tom, jak města, ve kterých žijeme nebo do kterých se toužíme odstěhovat, souvisejí s ambicemi člověka; mohou je podporovat anebo naopak rozcupovat. Brno v něm bohužel zmíněné není. :) Zato je tam ale zmínka o tom, že jednoho dne bude možná nejdůležitější komunitou, do které patříte, ta virtuální, a nebude záležet na tom, kde fyzicky žijete. Což se mi zdá, že už se trochu děje. (anglicky)

👉 Vyděláváte málo, férově nebo víc, než na vaší pozici dostávají jiní? Koukněte na skvělý srovnávač platů

👉 Poslední dobou jsem si velmi oblíbila Instagram Dominiky Sakmárové, která přibližuje Čechům a Slovákům čínskou a korejskou kulturu. Čtu, sleduju a poslouchám všechno, co se ke mně teď dostane, takže i tohle video o tom, jak duchové a pověry ovlivňují každodenní rozhodnutí. Sama jsem se s tím v Asii setkala, takže potvrzuju, že je to velká věc a v podání Dominiky jako obvykle příjemně podaná. Bavilo.