KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #66: ČERVENEC 2024

V červenci jsem udělala chybu, že jak teď nemám jedno místo a jeden pracovní stůl a můj počítač je hned tuhle, hned támhle (a nikde to není doma), přesvědčila jsem samu sebe, že se můžu spolehnout na svoji paměť. Teď sedám k počítači a opětovně zjišťuju - překvapivě! -  že nemůžu. Dobré odkazy lovím z paměti jako hodně mizerná rybářka ryby, ale... lovím! A tady to je. :)




👉 Roger Federer vystoupil na začátku června na absolventském projevu na Dartmouth College, jedné z nejlepších vysokých škol na světě. V jeho projevu se mi moc líbila hlavně pasáž, ve které Federer odmítá použít slovo "důchod" a místo toho řekl, že "absolvoval tenis". Podobně jako jeho posluchači právě absolvovali univerzitu. Je to úspěšné zavření jedné kapitoly, což otevírá možnost otevřít další. To je tak hezký pohled na důchod! (anglicky)

👉V tomto článku Tomáše Belly jsem konečně našla pěkně pohromadě a laicky vysvětlené všechny otázky, které mi jedou v hlavě, když se řekne elektromobil. Dobře uchopené složité téma a taky dobře napsané. 

👉Deník N podruhé. Behaviorální ekonom Dan Ariely napsal skvělou knížku o dezinformacích a jak jim každý z nás může propadnout. Určitě stojí za přečtení. Ale pokud právě máte na nočním stolku frontu knížek delší než je zbytek léta, tady je kvalitní kondenzovaná verze od vědeckého novináře z Deníku N Petra Koubského

👉A Deník N potřetí. Viděla jsem film V hlavě 2 a můžu říct, že to byl jeden z mých nejhezčích filmů za poslední dobu. Podle mě vůbec není pro děti, ale spíš pro dospělé, kterých byl plný sál. :) Možná proto k němu Deník N přidal tento povedený rozhovor s dětskou psycholožkou o pubertě

👉Máte chuť si poplakat? U poslechu této písničky budete slzet hned. (Díky, mami za doporučení.) 

👉Posílám dál tip na rodičovský podcast "Počítám do tří", po kterém se budete cítit jako úplně normální - myšleno někdy dobří a někdy brutálně selhávající - rodiče. 

👉A ještě jednou o rodičovství. Moje statečná kamarádka Hanka Luhanová byla hostem podcastu Bellissimo. Vyprávěla v něm o tom, jaké to je být single pěstounkou dvou dětí! a jak složité je v současném systému takové děti například vzít na dovolenou do ciziny, natož adoptovat, přestože rodiče o ně nemají zájem a Hanka je jim roky mámou. 

👉Co se děje s vaším tělem, když přestanete pít alkohol? Když málo spíte? Jak přežít výbuch jaderné bomby? Anebo kdo byl Karel Kutlvašr? Bývalý novinář Jiří Burýšek založil tento skvělý youtubový kanál, kde srozumitelně vysvětluje různá témata. 

👉Objevila jsem Knihobot, díky kterému teď třídím svoji starou knihovnu. Stačí nahrát fotku knížek, kterých se chcete zbavit, ale nechcete je vyhodit do popelnice. Do 24 hodin dostanete odpověď, jestli je o knihy zájem. Pak už je stačí přinést kamkoliv do Levných knih nebo poslat Balíkovnou.

👉 Spousta lidí z mého okolí se podivuje nad tím, že Amerika a Američané, a nejen ti, kdo pracují v dělnických profesích, ale i spousta podnikatelů a intelektuálů volí Trumpa. Vy taky? Tady máte podcast, který leccos vysvětluje. Takový americký Středověk. :) A pokud to vysvětlit nepotřebujete, protože máte jasno, poslechněte si ho alespoň jako něco, co vám třeba rozčeří jasně daný názor. (anglicky)