3 x 5 našich oblíbených míst v KL - 3. díl

Tohle je poslední díl seriálu o našich oblíbených místech v Kuala Lumpur. Jestli nějaké navštívíte, budu ráda, když mi pošlete e-mail nebo fotku. A moc tam pozdravujte! Děkuju. :)

Kenny Hills Bakers
Když jsme v polovině listopadu 2020 vyšli v KL z hotelové karantény, zeptala jsem se svojí americké sousedky, co pracovala s B. v jedné kanceláři na ambasádě: "Kam chodíš pro dobrý chleba?" Její odpověď byla: "Hned tady za rohem je fantastická pekárna, pošlu ti odkaz." Nečekala jsem vůbec nic a dostala jsem Kenny Hills Bakers, který dodnes považuju za jeden z nejlepších gastro podniků v Kuala Lumpur. A ano, chleba je vynikající, čímž jsem si často omlouvala i cenu 130 Kč za bochník. Kenny Hills má dneska mnoho poboček, ve kterých dostanete hlavně fantastické pečivo. My jsme si zamilovali croissanty, ty obyčejné i nutellové, pain au chocolate a také ikonické portugalské koláčky pastel de nata. V Malajsii je mají leckde, říkají jim egg tarts - vaječné dortíčky. Někteří lidé tvrdí, že koláčky pocházejí původně z Číny, ale já se kloním spíš k Portugalsku. Do jihovýchodní Asie se koláčky rozšířily z Makaa, které bývalo portugalskou kolonií. Každopádně i v Kuala Lumpur jsou výborné a v Kenny Hills obzvlášť. Doporučuju ochutnat taky cortado (menší cappuccino) a podívat se do víc poboček po KL - pobočka v Suria KLCC pod Petronas Towers je skvělá na rychlé kafe, hned vedle je další v hotelu Four Seasons, kde mají nádherné dezerty a pobočka v Bukit Tunku nabízí krásné posezení v zahradě. 

Arabica%
A ještě jednou gastro. A zase Japonsko. :) Arabica% je síť kaváren založená v roce 2014 v Kjótu, která se od té doby rychle šíří do celého, pravda, zatím východního světa. Za obrovskou oblibu sítě může hlavně minimalistický a elegantní design. Interiéry kaváren jsou často bílé, prostorné a úplně jednoduše zařízené. Podniky servírují výhradě kávu arabica, která je obecně považovaná za kvalitnější a chutnější odrůdu než robusta, tedy pokud se s ní umí pracovat. A to baristé v Arabice umí. Jejich "dark latté" je nejchutnější káva, kterou jsem kdy pila a potvrdili mi to všichni, kterým jsem ho doporučila. Pokud pojedete do KL, zajděte si za mě do pobočky v nově otevřené části města TRX, kterou už jsem navštívit nestihla. Děkuju! 

Desa Park City
Jedna z nejhezčích čtvrtí v Kuala Lumpur. Nebýt ambasády, Benjamínovy školy, Oliverkovy školky a všeho dalšího v okruhu kilometru od nich, bylo by tohle první místo, kde bych zvažovala bydlet. Takhle jezdíme do Desa Park City na občasný víkendový výlet. Psala jsem o tom tady








Energy Spa 
Je místo, kam jsme chodili v KL na masáže. Nevím, jestli nejlepší, protože jsme vlastně nevyzkoušeli moc jiných míst než tohle, které nám na začátku pobytu v KL doporučili sousedé coby místo hned za rohem od domu. Byli jsme tam od prvního dne tak spokojení, že ani nebyl důvod hledat jinde - příjemné prostředí v nákupním centru Great Eastern Mall, kam Benjamín chodil na hodiny karate, skvělé, milé terapeutky hlavně z Indonésie, dobré ceny. Masáže nejsou v Malajsii tak populární ani laciné jako v Thajsku, ale nabídka je široká a upřímně, v žádném místě v jihovýchodní Asii jsem neměla masáž, ze které bych nebyla nadšená. Někteří naši sousedé využívali možnosti zavolat si terapeutku domů a nechat se namasírovat v ložnici, ale já bych si něco takového neužila. A přišla bych o skvělý čaj z kustovnice čínské, který v Energy Spa podávají před a po masáži. :)

Čínská čtvrť
Moje oblíbená čtvrť naprostých protikladů. V jednom domě je prestižní kavárna nebo bar, v druhém slušná místní restaurace s oběhovým menu za 50 Kč, ve třetím je před vchodem káď s šedivou, špinavou vodou, do které každou chvíli přijde číšnice hodit nádobí. Jiná ho několikrát protáhne vodou, načež ho ostříkne vodou z hadice, vodu vyleje na cestu a je to, může se na něj servírovat další pouliční jídlo nově příchozímu zákazníkovi. Mezi tím chodí lokální malajští Číňané, turisti, sem tam byznysmen, sem tam bezdomovec a prodavači věcí světových značek ze stánků na Petaling Street. Kabelky Dior tady stojí hned vedle slupek od durianu. Je to takový zážitek, že i když jsem do China Townu chodila s každým, kdo za mnou přijel, nikdy jsem se tam nenudila. V období velkých svátků jako je například Čínský nový rok nebo Svátek středu podzimu doporučuju zajít do renovované ulice Kwai Chai Hong. Z kdysi opiového doupěte je dneska cosi jako streetartová galerie pod širým nebem obklopená velmi slušnými gastro podniky. GuiGui korejské barbecue patří našemu sousedovi Timovi. Pozdravujte ho, jestli tam půjdete. :)

💙