3 x 5 našich oblíbených míst v KL - 1. díl

Kolik je možné sníst před odjezdem knedlíčků dim sum, aby se nám po nich už za týden nestýskalo, ptám se v tyhle dny. U jednoho takového psaní mě napadlo dát sem na blog seznam oblíbených míst v KL. Protože je jich hodně, rozdělím ho na tři díly. Jako obvykle nemají položky v seznamu žádné specifické pořadí. Užili jsme si tady skvělé jídlo, bary, parky, masáže, to všechno se v seznamu objeví. Tady je první díl. 





Restaurace Din Tai Fung

Taiwanský řetězec s knedlíčky dim sum je v Kuala Lumpur na několika místech. Někde bez vepřového (Suria pod Petronas Towers), jinde s vepřovým (Pavillion). Všechna jídla, s vepřovým i bez, jsou ale vynikající a na rozdíl od Hongkongu nebo Singapuru za rozumnou cenu. Já do Din Tai Fung chodím objevovat nové chutě, ale také ukojit chutě domova a ty na mák, protože jejich dim sum s černým sezamem chutnají trochu jako pěry s mákem. :) Děti tam zbožňují čokoládové dim sum v podobě pand. Ty si dáváme úplně vždycky, když tam jsme. V nově otevřené pobočce v TRX se dají koupit i zmražené a můžete si je připravit doma nad párou. A pro cenovou představu: 4 knedlíčky stojí 24 ringgitů, tedy 96 Kč. 

Kavárna Bean Brothers
Nebýt téhle kavárny v OC Linc, kterou mám za rohem od domova, tento blog už by byl možná minulostí. A moje druhá kniha, která vyjde na podzim, by vůbec nevznikla. Doma, kde neustále vidím prádlo, nádobí, zmuchlané polštáře a drobky na podlaze, bych totiž nikdy nic nepsala. Tady mají hezké venkovní sezení, takže nemrznu v klimatizaci, vynikající flat white a croissant s míchanými vejci a avokádem (jejda jak to mi bude chybět!) a taky věrnostní kartičku na každé desáté kafe zdarma. Mohla jsem tady sedávat a psát mnoho hodin i v dopoledne, kdy jsem si objednala jen jedno kafe a nikdo mi nikdy ani nenaznačil, že bych měla odejít pracovat domů. Za to veliké díky! 


Střešní bary
Jsou všechny skvělé, ale nejlepší vyhlídku má určitě Vertigo v Banyan Tree Hotelu a nejlepší zážitek si odnesete z Helipad Baru na střeše budovy Menara KH, což je kancelářská budova v centru města. Tento bar je unikání tím, že je umístěný na funkčním helipadu. Do šesti večer tam přistávají helikoptéry, po šesté si tam můžete přijít dát drink. Zážitek je už stoupání ze spodní, kryté části baru nahoru na střechu po schodech, které připomínají požární schodiště. Jakmile pak došlápnete na helipad, možná se vám jako mě zatočí hlava, protože jste na střeše budovy,  kde je kolem okraje natažený tenký provaz, ale jinak tam není žádné jištění. Nedovedu si představit, že by kdekoliv v Evropě prošlo něco takového, navíc když se tam může pít alkohol. Každopádně kohokoliv jsem tam vzala, byl nadšený. A kupodivu i můj muž, když jsem mu tam v roce 2021 uspořádala narozeninovou párty pro kolegy z práce. 


Taman Tasik Titiwangsa
Je veřejný park v centru města. Vždycky si ho budu pamatovat jako park, kde se Benjamín naučil jezdit na kole a kde jsem viděla prvního varana, jak leze z jezera uprostřed parku a jde se procházet vedle cyklistické trasy. Byla jsem z toho úplně paf. :) Titiwangsa je jediný park v KL, kde jsem vyzkoušela kolečkové brusle a byla jsem schopná si trochu zajezdit - to neplatí v sobotu a v neděli večer, kdy je park narvaný k prasknutí. Kromě spousty místa na pikniky (přes den je na ně opravdu horko, ale hodně míst je naštěstí zastíněných zelení) má také fajn dětské hřiště s vodní částí. Kolem parku je spousta pouličních prodejců jídla, pití, různých stříkacích pistolek a podobně. Chodili jsme tam moc rádi i proto, že park bylo jedno z mála míst, které zůstalo v KL otevřené i v době covidu. Když jsme přišli ve sportovním aspoň jakože sportovat, měli jsme dovoleno strávit tam třeba celý den. 


Daiso
Populární japonský řetězec specializující se na prodej zboží, co vám nechybí, dokud ho neuvidíte v tomto obchodě. V Japonsku se mu říká "stojeňáček", protože se tam dá všechno koupit za sto jenů, tedy asi 14 Kč. Zboží z Daisa je levné, ale dobře vypadá a je i relativně kvalitní. Prodává se tady všechno od kuchyňských potřeb přes vychytávky do koupelny až po kancelářské pomůcky a samozřejmě i věci, o kterých člověk ani netuší, že by mohly existovat. A on je mohl potřebovat! Daiso je nebezpečné tím, že jak věci stojí málo, člověk se snadno utrhne ze řetězu a najednou má v košíku další udělátko na led, tavičku na pytlíky, víčka na pytlíky, oddělovač žloutků od bílků, když rozklepne vajíčko, malé zápisníky, organizéry se zapínáním, sešity s nálepkami pro děti... Myslím, že jestli se tam někdy zajdete podívat, určitě si koupíte aspoň jednu takovou věc jako je škrabátko na ztuhlé máslo vedle na fotce, díky kterému si dáte na chleba pěkně tenkou vrstvu. :) Mně se tam dobře nakupují různé dekorace na párty a drobnosti do tzv. goodie bagů, které kluci dávají hostům, co přišli na jejich narozeninovou oslavu. 

💙