3 x 5 našich oblíbených míst v KL - 2. díl

Druhé pokračování třídílného seriálu o mých oblíbených místech v Kuala Lumpur. Pod prvním sice nemám žádný komentář, ale vzhledem k tomu, že jsem ho během pár dní po sepsání několikrát rozeslala jako průvodce na plánovanou podzimní a zimní návštěvu KL, beru to tak, že si sepisováním tohoto seriálu vlastně ušetřím spoustu práce. :)








Knihkupectví Kinokuniya, Suria KLCC
Pobočka japonského řetězce knihkupectví v nákupním centru Suria KLCC je jeden z mých nejoblíbenějších obchodů vůbec. Stejně jako ostatní pobočky nabízí i tato směs japonských a mezinárodních knih, časopisů, mangy a papírenského zboží. I když mám tolik knížek, že žádné další ještě mnoho let nebudu potřebovat, chodím se sem kochat nádhernými obálkami, voňavými regály a vůbec atmosférou připomínající Japonsko. Kinokuniya je pro mě taky jistota, když potřebuju koupit pěkné pohledy nebo papírové přání k narozeninám, která skoro nikde jinde v KL nevedou. Nebo o tom aspoň nevím, když tak mě v komentářích opravte. :)

Obchod MUJI
A ještě jednou Suria KLCC a Japonsko. Mám ráda minimalistické designy zboží bez nápisů a značek. A MUJI má tuhle filozofii přímo v názvu. Je to totiž zkratka japonských slov "Mujirushi Ryohin", což znamená "kvalitní zboží bez značky". MUJI nabízí široký sortiment výrobků od domácích potřeb, nábytku a dekorací do domácnosti přes oblečení a kosmetiku až po kancelářské potřeby. Všechny jsou víceméně úplně bez log, což je v dnešním světě jako zjevení. Koupila jsem si tady několik sešitů, dětem třička, na každý rok nový diář 💙, esenciální oleje na provonění domácnosti a na rozloučenou malou aromalampu, kterou tady mají - stejně jako spoustu dalších věcí pro Japonce, kteří nemají prostor - v minimalistické cestovní verzi. Je to esteticky nádherný obchod, kterým mě vždycky potěší se projít a rozhlédnout se kolem. Ani nemusím nic kupovat. 

Chrám Thean Hou Temple
Pro mě nejhezčí čínský chrám v Kuala Lumpur a možná v celé Malajsii. Je to zároveň jeden z nejstarších a největších čínských chrámů v jihovýchodní Asii. Milovala jsem chodit sem hlavně v období Čínského nového roku, kdy je chrám osvětlený tisíci lampiony a spousta lidí sem přichází zapalovat vonné tyčinky. V Malajsii jsem byla součástí skupiny Malaysian Cultural Group sdružující expaty, kteří si přejí poznat zemi hlouběji než jen z turistických průvodců nebo toho, co sami vyzkoumají. Díky exkurzi do chrámu jsem se dozvěděla, že vonné tyčinky slouží jako symbolická oběť bohům, duchům předků a jiným duchovním bytostem. Kouř z tyčinek stoupající k nebi považují Číňané za způsob, jak přenášet modlitby a prosby do nebe. Funguje ale také jako očista prostoru od negativních energií a zlých duchů. Thean Hou Temple má vedle chrámu hezkou záchranu se sochami jednotlivých  znamení čínského horoskopu a celé okolí má příjemnou atmosféru. Pokud k chrámu pojedete autem, parkovat doporučuju u Robson Heights Condominium, hlavně v období Čínského nového roku. :) Ušetříte si spooooooustu času a nervů. 

Restaurace Pho Vietz
Kvůli dětem hodně vařím, a tak restaurace jsem v KL objevovala spíš s přáteli a známými, co přijeli na návštěvu. Za tento tip na fantastickou vietnamskou vděčím Martině a Tomášovi - díky. :) Pho Vietz je řetězec, který má pobočky v různých obchodních centrech v KL. Mezi nejpopulárnější jídla patří různé varianty polévek pho, jarní závitky a barety Banh Mi. Mají tu také slavnou vietnamskou kávu. Za sebe doporučuju lemongrass chicken dried vermicelli, tenké nudle s kuřecím masem servírované se spoustou čerstvé a nakládané zeleniny a bylin. Nedávno jsem slyšela zajímavou informaci, že Vietnam má kvůli válce dodnes kontaminovanou velkou část půdy, což se propisuje i do produkce potravin. Přesto mají lidé ve Vietnamu průměrnou délku dožití 74 let (pro srovnání: Česko má 76 let u mužů a 82 u žen). Údajně je to částečně dané právě tím, jak mají Vietnamci - hlavně zeleninově - pestré talíře. 

Sportovní klub KDE
V KL je řada sportovních klubů s britskou tradicí, kde si koupíte členství a za poplatek se vám otevřou brány rozlehlého prostoru, kde můžete trávit celé dny hraním golfu, póla, tenisu, plaváním, odpočinkem u bazénu, návštěvou restaurací nebo různými společenskými aktivitami. Někdy je to trochu jako návrat v čase, ale hezký. :) Některé kluby jsou otevřené i nečlenům a dají se v nich najít velmi kvalitní a cenově dostupné služby. Naše rodina si zamilovala klub KDE, kde měli Benjamín s Oliverem plavecké tréninky a kde může kdokoliv přijít na golfový driving range. Za 80 Kč se dá koupit sada 100 míčků, které pak odpalujete do jezera s varany s výhledem na džungli. Fotka v ničem nelže, přesně takhle to vypadá. Klub je lehce ošuntělý a potřeboval by dost renovací, ale ceny jsou opravdu nepřekonatelné a také trenéři fantastičtí. Pokud se budete chtít zlepšit v plavání a pobudete v KL déle než na dovolené, hledejte kouče Jailaniho, pokud v tenisu, ptejte se po Vikramovi. :)