Kurátorské klikání #43: ČERVENEC 2022
"Když máme inteligenci a vidíme, že nás život nemá smysl, co můžeme udělat. Já už to vím. Musíme si navzájem přinášet úlevu. Úlevu v té absurditě, v tom smutku, v tom napětí, v té marnosti. A přinášíme si tu úlevu láskou, medicínou, literaturou, slovem, posloucháním, rozhovorem." Můj oblíbenec Mariusz Szczygieł mluvil s Renatou Kalenskou.
Co uděláte, když máte k dispozici zbytky z jablek a syrovátku? Vyrobíte druhý nejpopulárnější nápoj na světě.
Jak dlouho si ještě každé ráno, kdy budu dětem dělat palačinky na teflonové pánvi, vzpomenu na tohle? Nejspíš dokud si nekoupím jinou. Ale jakou? To jediné mi v tomto skvělém rozhovoru chybělo. Pokud víte, budu ráda, když poradíte. Co na palačinky nebo míchaná vajíčka používáte vy?
Jak najít v Googlu, co doopravdy potřebujete a ne semeniště sponzorovaných odkazů? Stačí připsat "site: reddit.com". Koukněte, není to vůbec špatné.
Chápu, i pečlivě vykurátorovaných odkazů je pořád spousta čtení. Ale komiks byste zvládnout mohli. :) (anglicky)
Raději film? Taky mám.
Japonsko je můj sen ke čtyřicetinám. A baví mě, jak mi od té doby, co jsem to řekla, pořád někde přichází do cesty.
Kluci z Insideru udělali - už před docela dost týdny - pokračování asijského speciálu. Celý díl je za platební branou, ale nelitovala jsem ani koruny.
Co mají společného klimatická změna a cigarety? Lžeme sami sobě, že nás nezabíjí.
A lahůdka na závěr: česky vyšla nová Elena Ferrante. Snad už brzo i jako e-kniha.
Klidný srpen přeju. :)
Dobry den,
OdpovědětVymazatSnazim se pro nasi rodinu limitovat chemii, tak jsem pred par lety vyhodila vsechen teflon. Pouzivam jen kvalitni nerez a snazim se skamaradit s litinovou panvi. Na vajicka pouzivam keramickou panev (Green Pan, Caraway) a palacinky jsem se naucila delat na litine s porcelanovym smaltem(Le Creuset). I kdyz keramika asi take neni uplne bio (ma nano particles), tak porad tam neni PFOA jak v Teflonu.
Na inspiraci pro domacnost a kosmetiku sleduji
https://wellnessmama.com/?s=nonstick+pans
Moc děkuju! Jsme teď na dlouhé cestě autem po USA, tak to hned projdu. :) Jinak v hotelích po celých USA je všude v kuchyňkách teflon. A někdy tak poškrábaný, že se ho ani neodvažuju vytáhnout na plotnu. :(
VymazatAhoj Jani...s Japonskou to máme rovnako-môj cestovateľský sen.Čitala som knihu od Slovenky,ktorá v Japonsku žila a dokonca mala japonského manžela (kniha-Sushi v duši)a láka ma to ešte viac ...majte sa krásne ..Jana a J&E
OdpovědětVymazatJani, ahoj! Ano, vím, že jsi mi ji i kdysi doporučovala. Ale pokud se nepletu, není online, tak čekám, až se zase dostanu do Česka. Ačkoliv čtecí list se teda dost rozšiřuje. :( My jsme byli v Japonsku teď dvě hodiny na letišti, a přestože na letišti, bylo to přesně tak jiné, jak jsem čekala - jako v jiném vesmíru. Ani záchod jsme nevěděli, jak spláchnout. Těším se na to objevování tam, snad tedy k těm čtyřicetinám. :)
VymazatJani, na vajíčka používám nerezovou a pokud se rozpálí, tak funguje opravdu dobře. Nedávno jsem na ní zkoušela palačinky podle rad Jany Florentýny a z celé dávky se mi jich povedla právě nula:), ale budu zkoušet dál a těsto udělám přesně podle receptu. Když se nerezová pánev dobře rozpálí, tak je vážně nenahraditelná. Chce to trochu cviku, ale je radost na ní vařit. Musí mít taky silné dno na akumulaci tepla.
OdpovědětVymazatEva
Evi, díky moc! Já mám i nerezovou, ale "bod správného rozpálení" jsem ještě netrefila ani u masa - vždycky ho mám připečené. Jak ho poznám? Kdysi jsem - možná u Florentýny - četla, že by se z pánve mělo začít lehce kouřit, ale to nevím, jestli nekecám. Už je to dávno. Každopádně zatím se mi nedaří. :(
Vymazat