Recept pro radost: Domácí KOKA sušenky
Když jsem v dubnu skoro po roce
přistála s Benjamínem v náručí na letišti ve Vídni, kde mě čekala
rodina, pochopitelně jsem byla hrozně dojatá. Dojetí se ale ještě vystupňovalo, když jsem zjistila, že mi maminka na uvítanou upekla moje
milované Koka sušenky, ovšem domácí výroby. Slupla jsem je hned v autě, a
nakonec jsme je pekly během mého pobytu doma několikrát.
A já v tom od jara pokračuju bez
přestání dál. Dělám je zhruba jednou za dva až tři týdny, včera zase. Říkám, že
je peču jako malý dárek pro Češky, které tady v USA znám, abych jim
udělala radost. Což je pravda, zároveň ale dost uždibuju z těsta a pak i z upečených
plechů, a kdybych je rychle nedarovala, je mi jasné, že do druhého dne žádné nemáme.
Tyhle sušenky mě baví taky proto, že se mi povedly už napoprvé a povedou se
vlastně vždycky. A když si dám záležet a hezky je zabalím, je z toho opravdu
fantastický dárek domácí výroby, což má tady za mořem obrovskou hodnotu. Navíc
jsou hotové raz dva.
Nedávno se mě jedna kamarádka už
poněkolikáté ptala na recept a já jsem se hrozně zastyděla, že jsem ZASE
zapomněla. A slíbila jsem si, že se opravdu polepším. Tak už. :)
Postup je až banálně jednoduchý:
všechny ingredience prostě smíchám na vále, z těsta vytvořím malé kuličky
a ty pak na plechu rozmáčknu vidličkou. Peču zhruba 10 minut při teplotě 190
stupňů Celsia.
Abych byla fér, musím přiznat, že
recept si sem dávám také tak trochu kvůli sobě coby součást předsevzetí udělat
si v nich do budoucna systém. Zatím je to totiž tak, že receptů mám
doma tisíce, rozstrkaných všude možně: některé mám post-item založené v kuchařkách,
jiné opsané v krásném bloku, co jsem kdysi dostala od kamarádky. Hodně
receptů mám v podivných zkratkovitých poznámkách na papírcích, další
vytrhané z časopisů a naházené ve speciální krabici, spoustu pokrmů mám
uložených v počítači. A pak se divím, že mi trvá hodiny najít ten správný.
Takže to chci změnit a mít aspoň ty nejoblíbenější na jednom místě a kdykoliv po ruce, stejně jako
mám knížky (přečtené i ty, které chci číst), výpisky z knížek a poznámky o
filmech, které jsem viděla.
Jak to máte s recepty vy? Máte
na ně nějaký systém?
(A taky máte pocit, když si nějaký nový vytrhnete z časopisu, už je vlastně pro dnešek uvařeno? :)
A dobrou chuť!
Sušenky jsou opravdu velice jednoduché a moc dobré. Příště tě překvapíme skořicovými esíčky. Nebo mám poslat recept už nyní? m.
OdpovědětVymazatDěkuji, maminko! :) Recept na skořicová Esíčka mám, ten sem dám asi příště. :) Pusu! Jana
OdpovědětVymazatSuper, Jani! Tesim se na další inspiraci :)
OdpovědětVymazatJani, děkuju, další chystáme. :)
VymazatDěkuji za recept a inspiraci, jsou moc dobré. Příště budu dělat bez dětí. Půlka těsta snězená.Petra Kneslová
OdpovědětVymazatHaha. :))) Jsem zvědavá, jestli mě to taky čeká. Protože jestli ano, tak nic na pečení ani nezbude - půlku sním většinou já a ty druhá že by byla pro Beníka? No - uvidíme. :)
Vymazat