Recept pro radost: Jablečný koláč
Navážu na předchozí post, na
který jsem dostala několik reakcí, mezi nimi i pár žádostí o recept na jablečný
koláč. Přišlo mi to milé a zároveň vtipné
a lichotící, no asi jako někomu, komu ještě před třemi lety chybělo v kuchyni
15 základních pomůcek z 20, a když ...
... si chtěl udělat vajíčka natvrdo, musel
vygooglovat, jak dlouho se mají vařit, aby se žloutek následně neroztekl
po celém talíři. A teď ho čtenáři žádají o recept.
Velmi jsem chtěla vyhovět a aby
to bylo co nejrychlejší, říkala jsem si, že dám recept na blog. Nicméně když se
mi to trochu rozleželo v hlavě, napadla mě tahle hloupá, nicméně vzhledem
k výše uvedenému zcela racionální otázka: Může člověk, jehož jediným
jídlem, které donedávna uměl uvařit, byly špagety s kečupem a s Nivou,
psát a zveřejňovat recepty? Nakonec jsem došla k tomu, že proč ne, nehraju
si přece na šéfkuchaře ani na žádného gurmána. Vaření mi prostě jenom v tomto
období dělá radost a konec konců, už před rokem jsem jeden recept zveřejnila.
Mnohokrát jsem ho za ten rok vyhledala, abych podle něho pekla, když jsem byla
na cestách a zrovna neměla po ruce svoji domácí složku s recepty. A tak
jsem si říkala, že bych vlastně tenhle blog mohla použít jako takovou její elektronickou
obdobu, ke které tím pádem budu mít přístup odkudkoliv ze světa.
Takže tady je recept na jablečný koláč,
který jsem převzala od své oblíbené Laury Vitale.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
340 gramů hladké mouky
140 gramů másla
100 gramů ztuženého tuku
25 gramů cukru
1 čajovou lžičku soli
6 – 10 polévkových lžic vody (já
přidávám vodu postupně podle toho, kolik je potřeba)
Na jablečnou náplň:
6 jablek (já používám Golden
Delicious)
75 gramů cukru (Američané dávají
jednou tolik, já kolikrát ještě méně)
20 gramů mouky
1 čajovou lžičku skořice
¼ čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky muškátového
oříšku
Trochu pomerančové kůry
Pár kapek šťávy z citrónu
Na závěrečné dozdobení:
Rozšlehané vajíčko
Skořicový cukr (já smíchám lžíci
cukru se čtvrtinou (někdy polovinou) čajové lžičky skořice a je to)
Nejprve si přichystám
a odměřím všechny ingredience na těsto. Máslo a ztužený tuk (v Americe
používám Crisco v modrém nebo žlutém obalu) nakrájím na menší kostky a
všechno včetně mouky, cukru a soli uložím aspoň na půl hodiny do lednice.
Mezitím
si vymažu koláčovou formu (já používám tuto), připravím vál a do misky vodu s ledem.
Pak na vál nasypu trochu hladké mouky a pustím se do těsta. Všechny ingredience
sesypu na vál, přičemž uprostřed vytvořím jakési hnízdo, do kterého dám dvě
lžíce studené vody a postupně přidávám podle potřeby. Potom se vrhnu na
zpracování těsta. Ze začátku to jde trochu hůř, protože máslo a tuk jsou
ztuhlé, ale postupně pod rukama povolují, takže těsto mám zhruba za pět minut.
Je důležité pracovat celkem rychle, protože suroviny by neměly moc vychladnout.
Když mám hotovo, zabalím těsto do plastové fólie a uložím aspoň na čtyřicet
minut do lednice.
Zatímco
těsto odpočívá, nakrájím jablka. Jsem líná je loupat, takže používám jablka i
se slupkou. Většinou se mi povede koupit tak dobrá, že v koláči se to
vůbec nepozná. Snažím se krájet na opravdu tenké plátky. Dělám to tak, že
jablko podélně překrojím napůl a pak plátkuju od strany k jadřinci.
Okrájená jablka dávám do velké mísy, je jich dost.
Až
mám hotovo, přidám do nakrájených jablek všechny ingredience na náplň a pořádně
promíchám rukama.
Když
je čas pustit se do těsta, vytáhnu ho z lednice a rozpůlím – trochu menší půlku
nechám na vále, druhou uložím zpět do lednice. Menší půlku od středu k okrajům
rozválím, tak aby těsto bylo o něco větší než průměr koláčové formy. Poté ho
namotám na váleček a pomocí něj přenesu do formy. Důležité je těsto nijak
nenatahovat, jinak se vám roztrhne. Pokud jsem těsto rozválela víc, než je
potřeba, kuchyňskými nůžkami upravím okraje tak, aby byly všude zhruba stejné a
přečnívaly z formy tak maximálně dva centimetry. Poté okraje lehce potřu
rozšlehaným vajíčkem. Pak už je čas nasypat do formy všechny jablka.
Jakmile
vyválím druhou, větší polovinu těsta, znovu ji namotám na váleček a přenesu do
formy. Celý koláč tím vlastně přikryju. Okraje znovu upravím nůžkami – tak aby
byly stejné jako okraje spodní vrstvy. Pak je prsty přitisknu pevněji k sobě
a zahnu směrem do formy. Když mám hotovo, okraje koláče ještě
zapravím tak, aby vypadaly trochu ozdobně – pomocí ukazováčku, který zatlačím
do těsta, vytvořím jakési vlnky. Koukněte na video, v čase 6.45 je to
hezky ukázané. :)
V závěrečné
fázi už jenom naříznu do těsta čtyři otvory, abych vytvořila vzduchové kapsy,
pečlivě potřu celý koláč vajíčkem a posypu skořicovým cukrem.
Peču
v troubě rozpálené na 220 stupňů Celsia zhruba hodinu. Koláč kontroluju
každých 15 minut. Po prvních patnácti většinou dost rychle zhnědne, a tak ho
přikrývám alobalem.
Užijte si ho. :)
Dobré recept. Moje dcera Anna byl potěšen.
OdpovědětVymazat